תאונת דרכים - בדרך לעבודה, במהלך העבודה ובחזרה מהעבודה
תאונות דרכים רבות מתרחשות בעת העבודה, בדרך למקום העבודה או בחזרה ממקום העבודה. כל הסיטואציות הנ"ל הינן תאונות דרכים שהן גם תאונות עבודה המוכרות ככאלה ע"פ חוק.
החוק המדובר הוא חוק הביטוח הלאומי (נוסח משולב) התשנ"ה 1995 (להלן: "החוק") והנפגע יוכל, בין היתר, לקבל את ההטבות המגיעות לו מכוחו. כמו כן, הנפגע יהא רשאי כבר במקביל או בשלב מאוחר יותר עם החלטת המוסד לביטוח לאומי, לתבוע את חברת הביטוח שביטחה את הרכב בפוליסת ביטוח חובה, ולקבל אף ממנה פיצויים בגין פגיעתו.
על הנפגע בסיטואציה שכזו, לפנות אל המוסד לביטוח לאומי בתביעה להכרה בתאונה כתאונת עבודה ולתשלום "דמי פגיעה".
שלב זה של ההכרה על ידי המוסד לביטוח לאומי שמדובר בתאונת עבודה יש לה חשיבות רבה בעיקר ככל שמדובר על החמרה בעתיד במצבו הרפואי של הנפגע, שכן אז יוכל הנפגע לפנות בתביעה להחמרת מצב.
לאחר שעבר הנפגע את השלב הזה והתאונה הוכרה ע"י הביטוח הלאומי כתאונת עבודה, הוא יוכל הנפגע לפנות לביטוח הלאומי בתביעה לקביעת דרגת נכותו.
כבר עתה נבהיר כי הפיצוי הניתן לנפגע בתאונת דרכים שהוכרה גם תאונת עבודה, יקוזז מסך הפיצוי הניתן ע"י חברת הביטוח ולא ניתן לקבל מעבר לנזק שנגרם בפועל.
כמו כן בתי המשפט נוטים לקזז מסך הפיצוי הניתן לנפגעי תאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה פיצוי רעיוני, כלומר פיצוי שהיה יכול הנפגע לקבל אילו היה פונה אל הביטוח הלאומי.
אנו ממליצים לפעול למימוש הזכויות הקיימות אצל הביטוח הלאומי להם זכאי הנפגע ולהימנע מהתיישנות ואי מימוש הזכויות המגיעות לנפגע לפי חוק.
בהליכים המשפטיים המתנהלים בבתי המשפט בקשר עם תאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה קיים שוני. כך למשל, במידה והנפגע פעל למימוש זכויותיו בביטוח הלאומי ונקבעו לו אחוזי נכות על ידי וועדה רפואית, תחייב קביעה זו גם בהליכים המתנהלים בבית המשפט על פי סעיף 6ב' לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.
כמו כן לאור פסיקה יחסית חדשה, נפגע תאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה, יצטרך באם לא פנה אל הביטוח הלאומי, אלא באם פנה לבית המשפט כנגד חברת הביטוח, לממן את המומחים הרפואיים שבית-המשפט ימנה, אשר יקבעו את אחוזי הנכות המגיעים לו עקב פגיעתו. (בעבר חברות הביטוח היו כדרך של קבע ממנות את המומחים הרפואיים) ולכן קביעת המוסד לביטוח לאומי באשר לגובה הנכות, תחסוך את הצורך במימון מכיסו של מומחים בבתי המשפט.
עו"ד המתמחה בתחום, ידע לנהל את התיק במוסד לביטוח לאומי ומול חברות הביטוח (במו"מ בפשרה או בבית המשפט), בצורה הטובה ביותר על מנת שהנפגע יקבל את מלוא הזכויות והפיצויים המגיעים לו משני המוסדות הנ"ל.
המאמר לא מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי, ובכל מקרה מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בדיני נזיקין לצורך קבלת ייעוץ בדבר זכויותיכם ע"פ הדין.
• עו"ד קרן לנציאנו המתמחה בתאונות דרכים ועבודה, מלווה את הנפגעים מהרגע הראשון הן בועדות של המוסד לביטוח לאומי והן מול חברות הביטוח, על מנת שיזכו לקבל את מלוא זכויותיהם והכספים המגיעים להם תוך מזעור הוצאותיהם.